Vilken tryckteknik är den bästa till ditt företags profilreklam?

Screentryck, eller textiltryck som det också heter, är den bästa trycktekniken du kan använda dig av om du ska göra allt från enklare enfärgade motiv till avancerade motiv med många färger. Screentryck är även bra att använda sig av om du ska trycka många klädesplagg.

Ibland behöver man designa profilkläder eller vanliga kläder med tryck för att till exempel göra reklam åt sitt företag, men vilken tryckteknik är egentligen den bästa? Här kommer du nu att få läsa om den bästa trycktekniken och för och nackdelar med den.

Bästa trycktekniken

Vilken tryckteknik som är den bästa är egentligen beroende på hur mycket kläder du ska trycka, vilka motiv och hur många färger du ska ha. Men det finns faktiskt en tryckteknik som du kan använda dig av oavsett vilket motiv och vilka färger du ska använda dig av. Screentryck är den metod som är bäst för dig oavsett om du ska trycka avancerade motiv med olika färger eller enkla motiv med endast en färg. Screentryck fungerar även bra att använda om du ska trycka många kläder.

För att trycka ett motiv på ett klädesplagg med screentryck behöver du en mall, också kallat schablon. Schablonen eller mallen är oftast av tyg och du ska lägga den över de plagg som du vill trycka på. Motivet kommer på plats på ditt plagg genom att färg pressas igenom mallen eller schablonen och fastnar sedan på ditt plagg.

Att trycka med screentryck har en ganska så hög startkostnad eftersom du måste skapa en schablon eller mall. Det är dock väldigt bra kvalitet på motivet som är tryckt med screentryck så det är värt den höga startkostnaden. Denna tryckteknik är väldigt enkel att göra själv och passar dig som är lite kreativ och gillar att hålla på med färg och motiv.

Fördelen med screentryck

Den stora fördelen med screentryck är att du kan trycka allt från enkla och enfärgade motiv till avancerade motiv med flera olika färger.

Nackdelen med screentryck

Nackdelen med att använda sig av screentryck när du ska trycka ett motiv på ett klädesplagg är att det är en relativt hög startkostnad.

Fler trycktekniker

Det finns som sagt väldigt många olika trycktekniker som du kan använda dig av och det kan vara svårt att säga vilken som egentligen är den bästa. Därför kommer du nu att få läsa om några fler trycktekniker som kan passa dig.

Digitaltryck

Digitaltryck passar väldigt bra för dig som inte har så mycket tid att lägga på att trycka motiv på kläder och det passar även utmärkt om du ska trycka en mindre upplaga med kläder. Att använda sig av digitaltryck som tryckteknik är relativt enkelt, det är endast datorn, en skrivare och ett papper som sköter allt jobb åt dig.

Digitaltryck används som sagt när det är mindre klädesplagg som ska tryckas, men tekniken utvecklas hela tiden och nu har kvaliteten blivit så pass hög att du även kan trycka flera upplagor med kläder. Den absolut största fördelen med denna tryckteknik är att du slipper använda dig av några tryckplåtar, detta betyder att det inte kommer att vara någon hög startkostnad. En annan fördel med digitaltryck är att det går väldigt snabbt att använda sig av denna tryckteknik och den är väldigt enkel att lära sig.

Offsettryck

Denna tryckteknik är rena motsatsen till digitaltryck. Med offsettryck använder du dig av tryckplåtar. När du trycker med offsettryck använder du dig av en gummiduk som du fäster tryckbilden på, sedan överförs motivet till ett papper. Du kan trycka med pappersrullar eller skurna pappersark. Denna metod används oftast vid tryck av tidningar och andra pappersupplagor men den används även vid väldigt stora upplagor av reklamblad, förpackningar och böcker.

Transfertryck

Transfertryck används oftast när du ska trycka lite mindre klädesplagg och startkostnaden för denna tryckteknik är relativt låg. När du trycker med transfertryck behöver du ha en tunn folie eller vinylfilm som motivet sedan ska tryckas på. När motivet har tryckts på den tunna folien eller på vinylfilmen värms motivet fast på plagget. Om du vill göra ett enfärgat motiv som är relativt enkelt passar denna metod dig bäst.

Sammanfattning

Det kan vara svårt att säga vilken tryckmetod som är bäst eftersom det beror på vilket motiv du ska trycka, hur många upplagor du ska trycka och hur många färger du ska använda dig av. Men det finns faktiskt en tryckteknik som är väldigt bra och passar till det mesta, denna tryckmetod heter screentryck. Screentryck passar perfekt om du ska trycka allt ifrån enkla och enfärgade motiv till väldigt avancerade motiv med många olika färger.


Källor

http://www.tryckaprofilklader.n.nu/tryckmetoder
https://www.arkitektkopia.se/akademi/fyra-vanliga-trycktekniker/

Lämna ett svar