Vilka är de olika typerna av miljöcertifieringar för profilkläder och arbetskläder?

När du letar efter sätt att marknadsföra ditt företag som miljömedvetet är en av de bästa sakerna du kan göra att undersöka så att profilkläder du köper in har en certifiering. Det finns några olika typer av miljöcertifieringar, och var och en har sina egna fördelar och krav.

Översikt över textilindustrin och dess miljöpåverkan

Vad tänker du på när du tänker på textilindustrin? Troligen föreställer du dig fabriker med stora, höga skorstenar. Och du har inte fel – textilindustrin är en av de mest förorenande industrierna i världen.

Saken är den att en stor del av textilindustrins föroreningar kommer från tillverkningen av syntetiska tyger. Polyester, till exempel, tillverkas av en petrokemisk produkt som kallas polyetentereftalat (PET). PET är inte bara dåligt för miljön eftersom det skapar giftiga biprodukter när det tillverkas, utan det tar också mycket energi att återvinna.

Det är därför det är så viktigt att klädmärken certifierar sig av organisationer som Fairtrade och GOTS. Dessa certifieringar säkerställer att profilkläderna tillverkas på ett hållbart sätt, med hjälp av material som är miljövänliga.

Vad är miljöcertifieringar?

Vad är miljöcertifieringar egentligen? Det är i princip ett sätt att försäkra kunderna om att företaget är engagerat i hållbarhet.

Den vanligaste typen av certifiering är Forest Stewardship Council (FSC), som är en internationell organisation som fastställer standarder för skogsförvaltning. FSC-certifierade produkter kommer från skogar som förvaltas på ett ansvarsfullt sätt, vilket innebär att träden återplanteras och att den ekologiska balansen upprätthålls.

En annan populär certifiering är Fair Trade-märkningen, som tilldelas produkter som uppfyller vissa sociala och miljömässiga kriterier. Bomullen i Fair Trade-certifierade kläder måste till exempel vara odlad utan användning av skadliga kemikalier, och arbetarna måste få en rättvis lön.

Det finns ett antal andra certifieringar, var och en med sina egna kriterier. Det kan vara lite förvirrande att navigera bland dem alla, men det är värt det för att hitta rätt för ditt företag.

Vilka är de fyra vanligaste miljöcertifieringarna?

I härnäst det här inlägget beskriver vi de fyra vanligaste typerna av miljöcertifieringar och förklarar vad varje typ innebär.

FSC – Forest Stewardship Council (rådet för skogsförvaltning)

När du letar efter ett sätt att certifiera att dina produkter är miljövänliga är Forest Stewardship Council ett bra ställe att börja.

FSC är en internationell ideell organisation som fastställer standarder för hur skogsprodukter förvaltas och avverkas. De samarbetar med företag och regeringar för att se till att skogarna förvaltas på ett hållbart sätt, så att resurserna kan användas utan att miljön skadas.

När du ser FSC-logotypen på en produkt kan du vara säker på att den har tillverkats med hållbara metoder i åtanke.

GOTS – Global Organic Textile Standard (global ekologisk textilstandard)

Det finns några olika typer av miljöcertifieringar som du kan stöta på, och en av dem är GOTS. Det är en global standard för ekologiska textilier som sätter ribban högt för hållbara metoder i hela textilförsörjningskedjan, från odling och skörd till bearbetning och tillverkning.

Alla företag som vill använda GOTS-certifieringens logotyp på sina produkter måste följa ett antal strikta kriterier, som bland annat innebär att man använder ekologisk bomull när det är möjligt, minskar vattenförbrukningen och eliminerar skadliga kemikalier. Så om du letar efter profilkläder som är tillverkade med hållbarhet i åtanke ska du se till att leta efter GOTS-certifieringsmärket.

OEKO-TEX Standard 100

Det finns några olika typer av miljöcertifieringar, men en av de mest kända är OEKO-TEX Standard 100. Denna certifiering ges till produkter som uppfyller en uppsättning humanekologiska kriterier, och det är en av de strängaste certifieringarna som finns.

OEKO-TEX Standard 100 tilldelas produkter som är fria från skadliga ämnen och uppfyller höga miljökrav. Så om du letar efter ett sätt att marknadsföra ditt företag som miljövänligt är denna certifiering ett utmärkt sätt att göra det.

Rättvis handel

När du letar efter sätt att göra ditt företag mer hållbart är det viktigt att titta på miljöcertifieringar. Dessa certifieringar visar att du tar ditt ansvar för miljön på allvar och att du gör allt du kan för att minska din påverkan.

Det finns några olika typer av miljöcertifieringar, men en av de viktigaste är rättvis handel, vilket är svenska för ”rättvis handel”. Denna certifiering innebär att de produkter du säljer har tillverkats på ett sätt som inte utnyttjar arbetarna eller miljön.

Så om du vill göra din verksamhet mer hållbar är det viktigt att leta efter miljöcertifieringar som rättvis handel. Dessa certifieringar visar dina kunder att du bryr dig om planeten och att du gör allt du kan för att göra din verksamhet mer hållbar.

Bluesign

Du kanske har hört talas om bluesign-certifieringen. Det är en av de strängaste miljöcertifieringarna som finns, och den ges till produkter som uppfyller de högsta miljökraven.

För att få bluesign-certifieringen måste en produkt uppfylla mer än 200 miljökriterier, bland annat begränsningar för farliga material, energiförbrukning och vattenanvändning. Bluesign tittar även på saker som kemikalieanvändning och avfallsproduktion, så du kan vara säker på att produkter med bluesign-certifiering är miljövänliga från början till slut.

Vad betyder dessa certifieringar?

Vad innebär dessa certifieringar för kläder egentligen? De visar att en produkt har granskats med avseende på miljömässigt och socialt ansvar. Med andra ord har tillverkaren genomgått en rigorös process för att se till att deras produkter uppfyller vissa hållbarhetsstandarder.

Certifieringarna kan delas in i två kategorier: globala och lokala. Globala certifieringar delas ut av oberoende organisationer, medan lokala certifieringar är specifika för en viss region eller ett visst land. Några av de vanligaste globala certifieringarna är Fair Trade Certified-märkningen och Forest Stewardship Council-certifieringen.

Lokala certifieringar är vanligare i Europa och Nordamerika och kan variera från land till land. En av de mest populära lokala certifieringarna är bluesign-standarden, som används av ett antal märken för utomhusbruk.

Hur kan miljöcertifieringar hjälpa klädindustrin?

Hur hjälper miljöcertifieringar klädindustrin?

För det första skapar det förtroende mellan kunden och varumärket. När en kund ser att en produkt har certifierats som miljövänlig vet de att varumärket tar sitt sociala och miljömässiga ansvar på allvar.

Det bidrar också till att sätta standarden för hur branschen bör fungera. Genom att ha certifieringar på plats visar det att varumärken är engagerade i hållbara metoder, vilket kan uppmuntra andra varumärken att göra detsamma.

Certifieringar kan också ge varumärken vägledning när det gäller miljövänliga produktionsprocesser. De kan hjälpa till att identifiera områden där ett varumärke kan göra förbättringar och ge vägledning om hur man ska uppnå dessa förbättringar.

Vilka är fördelarna med miljöcertifieringar för företag?

Du undrar säkert vad fördelarna med att få en certifiering är. Här är några av dem:

1. Det visar dina kunder att du har åtagit dig att vara ett ansvarsfullt och hållbart företag.

2. Det kan hjälpa dig att vinna nya affärer och sticka ut från konkurrenterna.

3. Det kan hjälpa dig att förbättra din miljöprestanda.

4. Det kan hjälpa dig att spara pengar och resurser.

5. Det kan stärka ditt rykte som ett ansvarsfullt och hållbart företag.

Vilka är utmaningarna för en tillverkare som vill få miljöcertifieringar ?

Låt oss tala om utmaningarna med att få en miljöcertifiering. Det är inte så lätt som du kanske tror.

Det finns många hinder att ta sig igenom och mycket pappersarbete att fylla i. Tillverkaren måste kunna bevisa att hela din produktionsprocess är miljövänlig, från början till slut. Det är ingen lätt uppgift.

Och så finns det en kostnad. Certifieringar kan vara dyra och det kan vara besvärligt att upprätthålla dem. Du måste se till att din produktionsprocess alltid håller måttet, annars kan du förlora din certifiering och alla de fördelar som följer med den.

Men det är väl värt det? Företag som har fått en miljöcertifiering kan marknadsföra sig som hållbara och miljövänliga, vilket är ett stort försäljningsargument i dag.

Det sista vi har att säga

Det finns många olika typer av miljöcertifieringar och det kan vara svårt att hålla reda på dem alla. Här beskriver vi de vanligaste certifieringarna och vad de betyder för ditt företag.

Om du vill börja marknadsföra ditt företag som miljövänligt är det viktigt att förstå dessa certifieringar och vilka certifieringar ditt företag kan ansöka om.

Lämna ett svar