Hur trycker man egna tröjor?

Det finns flera olika sätt att göra ett eget, personligt tryck på en tröja. Vilket du väljer beror på vad du vill uppnå för uttryck, vad du har för budget och vad du har för material tillgängligt. Här kan du läsa om några olika typer av tryck som man kan göra på textil.

Silkscreentryck

Om du vill trycka på ett hantverksmässigt sätt är silkscreentrycket det som passar bäst. Det är också bäst lämpat för enklare motiv, som text och bilder med få färger, som till exempel seriefigurer.

När du gör ett silkscreentryck behöver du en tryckram med nät, en skrapa (rakel) och textilfärg. Det behövs också en skalpell och maskeringstejp.

Själva trycket tillverkar du genom att skriva ut ett enklare motiv på ett papper eller en overheadplastfilm. Du kan såklart också rita motivet själv. Därefter skär du ut motivet med skalpell. Då har du skapat en schablon.

Schablonen fäster du sedan spegelvänt på baksidan av tryckramen. Man maskerar sedan allt som inte ska bli färgat, det vill säga kanterna runt pappret.

Det är viktigt att placera en kartongbit inne i t-shirten, så att färgen inte rinner över till andra sidan. Häll färgen i en sträng längs med ena sidan. Skrapa med rakeln flera gånger ganska hårt genom ramen, samtidigt som du håller ner ramen bestämt. På det viset pressas färgen genom schablonen och lämnar ett tryck.

Vill du ha fler färger skär du ut en ny schablon för varje färgfält, och trycker dem separat. Då måste färgen torka mellan gångerna.

Efter att trycket har torkat ska t-shirten vändas ut och in. För att fixera färgen stryker man på baksidan av trycket i minst två minuter. Då går det att tvätta i 30 grader.
Se hur man gör här.

Tryck med transferark

Om det är mer komplicerade bilder eller motiv du vill ha på din tröja kan det vara en bra idé att testa transferark till textil. Ett transferark är ett papper med ett särskilt ytskikt som blir som klister när man värmer det.

För att kunna använda ett transferark kan det vara bra att ha en dator, en bläckstråleskrivare och ett strykjärn.

När du har hittat motivet du vill trycka infogar du det i ett Worddokument, och justerar det så att det ser ut så som du vill ha det. Tänk på att om det är text med så måste du spegelvända bilden. Det gör du genom att ta tag med muspekaren på ena sidan av bilden, och dra den rakt över till motstående sida.

Lägg transferpappret i skrivaren. Kontrollera att du lägger tryckytan åt rätt håll, så motivet inte hamnar på baksidan. När du har din utskrift behöver du förbereda tröjan på ett plant underlag och sätta strykjärnet på hög värme.

Placera ut transferpappret med baksidan upp där du vill göra trycket. Stryk sedan med cirkulära rörelser på baksidan av pappret, och var extra noga med hörn och kanter.

Stryk i ungefär två minuter och låt pappret svalna. Pilla försiktigt upp ett hörn från pappret och kontrollera att trycket stannar på tröjan. När du har tagit bort hela baksidan är trycket färdigt.

Se hur man kan göra här

Andra idéer

Om du känner för att testa något annat kan du använda olika typer av objekt att stämpla med. Alla kommer ju ihåg potatistrycket från förskolan, men det finns flera olika saker du kan trycka på din tröja med, om du har textilfärg. Kanske en disksvamp, en spetsduk eller något annat som har en intressant struktur.

Det finns också flera olika typer av textilpennor, för dig som vill ta fram ett mer artistiskt uttryck. Då är det bra att använda en broderiram för att hålla tyget spänt under tiden du skriver.

Lycka till med din personliga design!

Lämna ett svar