Broderade märken på kläder med egen design – så funkar det

Har du tid och pengar till en egen investering eller bör du beställa dina brodyrer från ett befintligt profileringsföretag som är specialister?
Som förening eller företag kan det vara klokt att investera i en egen brodyrmaskin, om ni ska ha många klubbmärken till profilkläder eller merchandise.

Då kan investeringen vara en framtida inkomstkälla där ni kan låta sy upp roliga saker att sätta loggan på. Det kan vara ett smart sätt att tjäna pengar då man kan sälja saker vid event, som julklappar, använda till lotterivinster och liknande.

En brodyrmaskin krävs

En brodyrmaskin är inte billig. Inte heller programmen du måste ha för att kunna göra dina egna designer till maskinen. Köper man en billigare maskin med bara en broderinål får man vara beredd på att varje märke tar lång tid att göra.

Har man dessutom flera färger i loggan så måste varje färg sys för sig i steg och ibland även flera gånger överlappande, beroende på hur designen ser ut.

En maskin med flera nålar som syr med flera färger (trådar) direkt är då en klart bättre investering eftersom det ändå blir någon fysisk person som får jobba ganska mycket med varje märke. Ska man då byta över- och undertråd för varje färg så ska maskinen också träs om helt för varje färgbyte och då tid är pengar så kan några hundra märken vara nog så tidsödande.

Brodyrmaskinerna har olika ramar för det som ska broderas. Även här måste man tänka till innan köpet vad man egentligen ska brodera. Vilken storlek ska maskinen kunna brodera? Är det ett bröst- eller armmärke eller är det en hel rygg? Och vill du t ex kunna brodera direkt på kepsar så är det nästan bara specialmaskiner som klarar det då man behöver en välvd ram att sätta fast kepsen i.

Tips vid val av programvara

Det finns ett fåtal svenska program som du kan köpa helt eller i delar för att få tillgång till just de funktionerna du vill ha men ofta så är ju alla tips och trix på Pinterest, YouTube och andra sociala medier på engelska.

Mitt tips är därför att även om du köper ett eget program där installationen finns på svenska, istället installera det på engelska så att du enklare lär dig termerna på engelska och kan följa med i tipsen du söker. Då kan du snabbt lära dig att bygga dina egna designer och kunna göra fler och roliga saker att sälja eller använda. Tipsen på Pinterest, YouTube och så vidare är gratis och du kan i detalj lära dig just de stegen du behöver.

Vikten av att jämföra brodyrprogrammen innan köpet

Att jämföra programmen är ju också viktigt så att du enkelt kan komma igång och inte står och stampar, slitandes ditt hår och behöver spendera ännu mer stora pengar på att gå en kurs i att lära dig programmet.

Se vad du får för dina pengar. INNAN köpet. Ställ frågor till andra företag/klubbar/föreningar, eller leta efter någon passande grupp på t ex Facebook där du kan ställa frågorna du behöver innan köp. Vad behöver man till det ni ska använda maskinen till? Vad saknade de som köpt just programmet som du tittar på?

Din design från andra digitaliserare

Oberoende av om du tänker brodera själv eller lämna in den färdiga brodyrfilen till ett profileringsföretag så måste din logga göras. Vill du då köpa och lära dig ett program i datorn själv så har du alla möjligheter att bygga vidare på fler designer då du lärt dig programmet.

Profileringsföretaget kan också ha jobbet inräknat i priset för brodyren men det kan faktiskt vara billigare att ta reda på vilket filformat de behöver och helt enkelt köpa tjänsten av en ”Embroidery digitizer” online. Många har alltid max 24 timmars deadline från beställning tills du fått tillbaka din brodyrfil färdig.

Du hittar dessa digitizers på t ex Etsy eller så kan du söka på nätet. Då du jämför priserna, kom ihåg att se vilken garanti de ger om något inte blir rätt under sömnaden. En del är superseriösa och broderar själva ut ett test efter digitaliseringen men en del av dem chansar att allt är rätt och har du då otur så kan du efter sömnad stå med sneda brodyrer eller felaktiga filer.

Fördelen med att lämna brodyrfilen till ett profileringsföretag

Fördelen med att beställa på detta sätt är att du till en mycket låg kostnad kommer att få de flesta filerna som olika typer av maskiner broderar och du äger filerna. Man får också oftast välja 3-5 olika storlekar som ingår i digitaliseringen och då slipper du själv försöka förstora/förminska i ett brodyrprogram.

Detta kan vara en omöjlighet att få till själv och då måste du göra om hela filen, eller köpa en ny. Priserna brukar baseras på hur komplicerade brodyrer du beställer men kan också vara fasta oberoende av utseendet. Och i gengäld så kan du sedan välja det billigaste profileringsföretaget för din brodyr och/eller välja att köpa egen brodyrmaskin vid ett senare tillfälle, filerna finns ju redan.

Men kolla för säkerhets skull med profileringsföretagets beställningspolicy innan så att du ser vad deras riktlinjer är om de tar emot färdiga filer eller om de föredrar att göra jobbet själva så att de vet vad de stoppar in i sina dyra maskiner.

Maskinernas nålar är dyra och har den som gjort filen använt fel stygnlängd eller hoppat för många gånger till samma ställe så blir sömnaden tjock och nålen/nålarna bryts. Detta kan ju också förstöra brodyren man håller på att sy och det blir mycket tid som går till spillo och material som förstörs.

KÄLLOR & KÄLLKRITIK

Jag har skrivit artikeln baserat på mina egna erfarenheter genom ”trial and error”. Jag köpte min första brodyrmaskin, en Brother Innov-is V3 (1 nål) för fyra år sedan och brodyrprogrammen jag har tittat närmre på är Embird som finns på svenska och sedan ett av de största programmen, Hatch by Wilcom. Brodyr är roligt.

Man kan göra fantastiska saker genom att köpa färdiga designer online. Det finns miljontals olika figurer, typsnitt och fler färdiga bilder att köpa. Du kan sätta ihop bild och text, kollage eller bara göra en enkel ordspråkstavla men enkla medel.

Men eftersom detta vänder sig till företag och föreningar så blir ju brodyrerna mer storskaliga också i antal. Satsa gärna på en maskin som har flera nålar om du ändå ska investera. Det är inte roligt att trä om maskinen 20 ggr innan brodyren är färdig.
Sköter du servicen så har ändå maskinerna ett högt andrahandsvärde.

Lämna ett svar